Workshop Sturen op Samenwerken

Sturen op samenwerken 

In deze korte, krachtige workshop van een middag ervaart u op een unieke en indringende wijze wat samenwerken is, wanneer samenwerking rationeel is en bovenal hoe te sturen valt op samenwerkingsgedrag. Een must voor alle situaties waarin samenwerking op de rails moet worden gezet of waarbij de lopende samenwerking een nieuwe impuls behoeft. Op basis van de concrete resultaten van de workshop kunnen ter plekke afspraken worden gemaakt over ieders bijdrage aan het proces van samenwerken.

Over samenwerking bestaan vele misvattingen. De kern daarvan is dat samenwerken niet sexy is. Niets is naar onze overtuiging minder waar. Ingegeven door onze jarenlange ervaring met het begeleiden van samenwerking bestaat de juiste mindset om tot een goede samenwerking te komen uit drie overtuigingen: 1) samenwerking is een must, m.a.w. samenwerken is een strategische competentie in onze connectieve wereld, 2) samenwerken begint weliswaar met intenties, maar daar moet je vervolgens wel ‘handen en voeten’ aan geven, en 3) samenwerking is een omgangsvorm die bij uitstek vraagt om het beste wat mensen te bieden hebben. Alleen zelfbewuste mensen, mensen met gevoel voor eigenwaarde, mensen die hun acties durven te verbinden met hun inzichten, die in staat zijn om lastige en ingewikkelde zaken op tafel te leggen, die vertrouwen kunnen geven maar ook kunnen vragen, die sociaal vaardig zijn, kunnen effectief samenwerken. Hoezo niet sexy?!

"Wat een inspirerende ervaring en hoe goed dat wij dit samen met onze samenwerkingspartner hebben gedaan "
- Deelnemer simulatie Sturen op Samenwerken

Aanpak

Simulatie

De werkvorm die tijdens deze workshop wordt gehanteerd is een simulatie. Een simulatie is een vereenvoudiging van de werkelijkheid die de essentie van het samenwerkingsvraagstuk scherp neerzet. Alle deelnemers zijn actief betrokken in de simulatie en ervaren de dilemma’s, uitdagingen en kansen die deze simulatie biedt. De deelnemers voelen met andere woorden aan den lijve wat het betekent om vertrouwen te geven of te vragen, maken mee hoe vaagheid in de communicatie goede intenties kan ondermijnen, en begrijpen waarom je soms bereid moet zijn te vechten om samen door één deur te kunnen gaan. In de nabespreking van de simulatie worden de laatste speltheoretische inzichten gedeeld en vertaald naar concreet gedrag.

Praktische zaken

  • Neem contact met ons op voor informatie over de praktische zaken. Graag leggen we u uit hoe we te werk gaan om tot een maatwerk invulling van de workshop te komen.
Neem geheel vrijblijvend contact op