Houwen of niet houwen?


Wie gisteren NOS Studio Sport heeft gekeken, heeft met dezelfde verwondering zitten kijken naar deze eigen goal als wij. Wat gebeurt hier precies en waarom?

De ongelukkig teruggespeelde bal van Vitesse-speler Fankaty Dabo is jammer, maar kan een keer gebeuren. Wat wonderlijker is, is de reactie van keeper Jeroen Houwen – what’s in a name? – die die dag zijn debuut maakte in het eerste elftal van Vitesse. ‘Is dat dan geen rode kaart?’ vraagt hij zich verwondert af, als de verslaggever zegt dat het tegenhouden van de bal hooguit een vrije trap tegen oplevert.

Doelman Houwen maakt drie fouten in slechts enkele seconden. Op een rijtje gezet:

  • Hij blijkt de regels niet te kennen. De bal tegenhouden – als deze al wordt aangemerkt als een terugspeelbal – levert geen rode kaart op, maar maximaal een vrije trap tegen.
  • Hij maakt een verkeerde impact-analyse. De bal laten gaan levert zeker een tegendoelpunt op en daarmee kom je op gelijkspel. 2 competitiepunten lever je in. De bal tegenhouden, is mogelijk een rode kaart (stel dat zou de regel zijn), maar je staat nog steeds op winst. Aangezien dit spel toch echt om de punten gaat, een makkelijke keuze dus.
  • Hij laat zijn ego opspelen. “Op dat moment schiet dat toch door je hoofd en je wil niet in je debuut als keeper een rode kaart pakken.” Voor hem telt dat blijkbaar mee, maar je krijgt geen extra punten in de competitie als je een goede debuutwedstrijd speelt. Hij stond dus met de verkeerde mindset in de goal.

Deze feiten op een rij, leidt tot een laatste vraag. Heeft de trainer zijn keeper wel voldoende goed voorbereid op zijn debuut? Gecheckt of hij de regels kende? Scenario’s doorgesproken, waarbij dilemma’s zoals een rode kaart pakken of een goal voorkomen aan de orde komen? En zijn ego gecheckt? Het gaat bij voetbal uiteindelijk nooit om het individu, maar om het resultaat van het team. Henk Fraser, wij hopen van harte dat je onze tips onder ogen krijgt en gunnen jullie volgende week tegen ADO het allerbeste.

 

 


 Ga terug